HomeSerije – 19. Rise (Uspon) –


19. Rise (Uspon)
Autor : Dario Hlupić | Pročitano : 429 puta | Verzija za ispis

Nepoznat
160
26.02.1997.

Robert Scheerer
Jimmy Diggs

Gary Bullock - Goth
Kelly Connell - Sklar
Lisa Kaminir - Lillias
Alan Oppenheimer - nezuski veleposlanik
Geof Prysirr - Hanjuan
Tom Towles - dr. Vatm

Voyager pokuša uništiti asteroid koji prijeti matičnom planetu Nezua, ali neki od dijelova asteroida ipak padnu na površinu planeta. Astrofizičar dr. Vatm analizira dijelove asteroida koji su pali na planet i dođe do iznenađujućeg otkrića. Kako bi podijelio svoje otkriće, pokuša se javiti nezuskom veleposlaniku koji se nalazi na Voyageru.

Neelix, Tuvok i Sklar otiđu prema površini, no njihov šatl doživi nesreću i više ne mogu kontaktirati Voyager, ali ipak pronađu Vatma. Neelix, kao dobar poznavatelj orbitalnih dizala predloži da osposobe dizalo koje će ih odvesti do orbitalne svemirske postaje. Ako se uspiju podići iznad atmosferskih turbulencija, moći će komunicirati sa Voyagerom. No čim su osposobili dizalo, Vatm pokuša pobjeći. Tuvok ga uspije zaustaviti i grupa se počne uspinjati.

Putovanje se pokaže izrazito neudobnim, ali i opasnim. U međuvremenu, Vatm odbija otkriti zbog čega je pokušao otići bez njih. Nešto kasnije, počne buncati, govoreći kako se nešto nalazi na krovu dizala, ali ubrzo umre, Tuvok otkrije kako je Vatm ubijen jer je voda koju je pio bila otrovana.

Neelix inzistira da netko otiđe na krov, pogledati što se tamo nalazi. Stoga Tuvok, iako nevoljko, odluči izaći van dizala i provjeriti Vatmove navode. Ubrzo pronađe uređaj za pohranu podataka, koji sadrži informacije o nepoznatom tuđinskom brodu. Iznenada se pojavi Sklar i pokuša gurnuti Tuvoka sa krova, no on ipak preživi i uspne se s druge strane. Neelix primijeti Tuvoka s vanjske strane vrata i pohita mu u pomoć. Iznenađeni Sklar, koji je bio uvjeren kako je ubio Tuvoka, pokuša se riješiti obojice, ali ispadne iz dizala i pogine.

Nešto kasnije, ekipa uspije kontaktirati posadu, koji ih teleportira nazad na Voyager. Ubrzo se Voyager suoči s brodom Etanianskog Reda koji želi zauzeti nezuski matični planet. Izađe na vidjelo kako su Etanianci simulirali «prirodnu» katastrofu - udar meteorita - kako bi naveli stanovništvo planeta da se evakuira i na taj način ostavi planet nebranjenim. Uz pomoć taktičkih podataka skinutih sa uređaja za pohranu podataka Janeway je uspije onesposobiti etanianski brod i natjerati ih u bijeg. Nešto kasnije, posada shvati kako je Vatm bio svjestan postojanja izdajice među Nezuima. Ne znajući kome može vjerovati, odlučio je šutjeti, da bi ga šutnja u konačnici koštala života.
a


"Lagao sam, varao, podmitio sam ljude da prikriju zločine drugih; sudionik sam u ubojstvu. No najgora stvar u svemu tomje je što mislim da se mogu nositi s time. Ako bih to morao ponovo učiniti... Učinio bih." - Sisko, In The Pale Moonlight

Kada u First Contactu Picard pokazuje Lily Zemlju, vidi se Australija, ali nedostaje Novi Zeland.  $382,876,173
 
SFC Portal | Svemir.org | Crogate | Galactica Centar | TARDIS Centar | Farscape Centar | Space : Above and Beyond Centar | SFC Forumi
© 2009 SciFiCentar | Stranica generirana za 0.04434 sekundi | Impressum | Hosted by HRHosting | Optimizirano za Operu, Safari i IE (7+)