«{prevtitle}
Preminuo James Doohan
3/08/2005 u Ostale | Pročitano : 1194 puta | Komentara : 0
Jutros je, u 85. godini, preminuo James Doohan, jedna od najvećih legendi Star Treka. Prema izvješću Associated Pressa Doohan je preminuo jutros oko 5:30h u svome domu smještenom u gradiću Redmondu (savezna država Washington). Uz njega je bila njegova dugogodišnja žena Wende. Njegov dugogodišnji agent i prijatelj Steve Stevens kao uzroke smrti naveo je upalu pluća i Alzheimerovu bolest.

Doohan je bolestan već duži niz godina. Unatoč tome, uvijek se trudio ostati u kontaktu sa svojim fanovima te se tek prošle godine oprostio od gostovanja na konvencijama svojim prisutstvom na konvenciji Beam me up, Scotty u Los Angelesu. Nekoliko dana nakon toga, održana je ceremonija tijekom koje je Doohan dobio zvijezdu na holivudskom bulevaru slavnih.

James Doohan je rođen 3. ožujka 1920. godine u Vancouveru. Borio se u kanadskoj vojsci tijekom Drugog svjetskog rata i na dan D je sudjelovao u invaziji na Normandiju tijekom koje je izgubio srednji prst na desnoj ruci. Nakon rata, stvarao je karijeru na radiju, a kasnije je počeo glumiti u filmovima i kazališnim komadima. Imao je jedinstven talent rabljenja stranih naglasaka i često je pričao priču o iskušavanju mnogo različitih naglasaka tijekom svoje prve audicije za Zvjezdane staze, prije nego što je rekao Geneu Roddenberryu da su svi najbolji inženjeri na svijetu Škoti.

Roddenberry se složio te je tako rođen lik inženjera Montgomery Scotta. Doohan se prvi put pojavio na izmišljenom zvjezdanom brodu Enterprise u drugom pilotu TOS-a, Where no man has gone before, te je ostao glumiti u seriji sve do njenog preranog svršetka. Kasnije se vratio zbog animiranog serijala Zvjezdanih staza, za koje je posudio glas tuđinskom poručniku Arexu, kao i mnogim drugim likovima, uključujući tu i Roberta Aprila, prvog kapetana Enterprisea. Ponovio je svoju ulogu Scottya u sedam ST filmova te postao treći glumac Originalne serije koji se pojavio u serijalu Zvjezdane staze: Sljedeća generacija, u epizodi šeste sezone nazvanoj Relikvije.

Prije pojavljivanja u Zvjezdanim stazama, Doohan je gostovao u drugim kultnim serijalima kao što su Zona sumraka, Na granici mogućega te serijal Čovjek iz U.N.C.L.E.. No kao i mnogi drugi iz glumačke postave Originalne serije, Doohan nije lako nalazio druge uloge. No pošto se popularnost Zvjezdanih staza držala dulje nego je itko očekivao, Doohan je bio u mogućnosti da se izdržava pojavljujući se na konvencijama i sličnim događajima.

Kasnijih godina je počeo poštovati činjenicu da je njegova uloga nadahnula tisuće studenata da postanu inženjeri te mu je zbog toga škola inženjerstva iz Milwaukeeja dodijelila počasnu diplomu iz strojarstva.

Doohan je imao četvero djece sa svojom prvom suprugom Janet Young, dvoje djece sa svojom drugom suprugom, Anitom Yagel te još troje sa svojom posljednjom suprugom Wende Braunberger. Njegova najmlađa kćer Sarah je rođena tek prije pet godina.

Više o ovome možete pročitati ovdje.

Autor : Pix

Glumci   Na TV-u   Nova Star Trek serija   Ostale   Star Trek Centar   Star Trek XI   Star Trek XII   Udarne vijesti   
a
Maribeth u William Shatner u "Pravdi za sve" na..
Tangela u Nove Pocket Books knjige sa Star trek..
Cassandra u STC u "Dobro jutro, Hrvatska"
Kayleigh u Brannon Braga uživa u odmoru od Star..
Cordelia u Prvi filmski web site: "ST: Generations"
a


"Bilo bi mi drago ponuditi ti savjete o razumjevanju žena. Kad ih budem imao, reći ću ti." - Picard, In Theory

Q, Quark i gul Evek su jedina tri lika koja su se pojavila u TNG, DS9 i Voyageru.  $382,876,173
 
SFC Portal | Svemir.org | Crogate | Galactica Centar | TARDIS Centar | Farscape Centar | Space : Above and Beyond Centar | SFC Forumi
© 2009 SciFiCentar | Stranica generirana za 0.21417 sekundi | Impressum | Hosted by HRHosting | Optimizirano za Operu, Safari i IE (7+)